#
trenutno čitate
diskusije, ostalo, projekcije

Nacija i Negacija

U sklopu projekta Politike osjećaja / Ekonomije Ljubavi, održava se prezentacija/diskusija Nation and Negation. U utorak 18. prosinca 2012. u 18:00 sati, u prostoru Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade – POGON, Kneza Mislava 11/1.kat. Romana Schmalisch i Robert Schlicht predstavljaju svoj istraživački projekt .

Nacije postoje. Postoje li? Što sačinjava naciju? Putovnica? Jezik? Tradicije? Ili politički interesi u pozadini nacionalnih država? Ideja nacije, čini se općim mjestom, ostaje predmet stalnih pregovora, bilo među državama ili zajednicama koje sebe zamišljaju “nacijom”.

Nation and Negation, Romane Schmalisch, Roberta Schlichta

Nation and Negation, Romane Schmalisch, Roberta Schlichta

U našem istraživačkom projektu, “Nacija i negacija”, pokušat ćemo istražiti ideju nacije – analiza slučaja: Armenija – kroz prizmu filmskog istraživanja. Naše konceptualno polazište je pretpostavka određenog paralelizma između konstitucije nacije i filma: u oba slučaja pojedinci – izvođači filma; subjekti nacije – su integrirani u, i putem, krovnog narativa koji im predstoji i koji kreira apstraktno zajedništvo među njima. Proces našeg umjetničkog istraživanja biti će dio finalnog rada i realiziran kao video instalacija.

(iz teksta autora)

Romana Schmalisch (1974) živi i radi u Berlinu. obrazovanje je stekla na Universität der Künste u Berlinu (2002.). Zanima ju urbani prostor, njegove prostorne i društvene promjene. U svojim filmovima kolažno kombinira vlastite snimke, slikovne i filmske citate i tekst suprostavljajući različita vremenska i vizualna značenja.

Robert Schlicht (1975) živi i radi u Berlinu. Studirao je filozofiju i književnost na Humboldt Sveučilištu u Berlinu. Posebno ga interesira povezivanje teorije i filma. Roberto Schlicht često surađuje s Romanom Schmalisch. Izlagali su u Moskvi, Yerevanu,, Varšavi Berlinu.

Rasprava

Komentari su isključeni.

Admin

%d blogeri kao ovaj: